• Anasayfa
  • İnstagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Googleplus
  • Rengarenkatölye
  • 22 Mart 2013 Cuma

    Engeller düşüncelerimizde !


    Bi markanın nasıl bi görüntüsü olursa olsun aslında sosyal sorumluluğumuz olan fakat çoğu markanın tenezzül etmediği işlere girişip, çalışanlarına eğitimler aldırıp, aktivitelere imza atınca herkesin gözünde değeri artırıyor. İnsan bide işin içinde olunca fazlasıyla etkileniyor. İşitme engeliler için yapılan çalışmalar günden güne artıyo bu sıralar. Daha yeni eczacıların işaret dili öğreniyo olmaları gündemdeydi, bunlar çok sevindirici haberler derken farklı kurumlardan, markalardan da güzel haberler geliyor. Son olarak Turkcell'in reklamını izledim. Bi düşünün işitme engellilerin nereye gitseler, hangi işleri yapsalar rahatlıkla insanlarla anlaşabildiklerini, herkesin ana dili olarak işaret dilini de benimsediğini. Çünkü azımsanmayacak kadar işitme engelli var ülkemizde.

    Bazı istatistikler;

     " Tespit edilen yaklaşık 922.000 engelli kişinin soru formunda belirtilen kriterlere göre dağılımı yaklaşık olarak aşağıdaki gibi:
           . Zihinsel Engelli: 199.000 kişi
           . Bedensel Engelli: 536.000 kişi
           . İşitme Engelli: 109.000 kişi
           . Görme Engelli: 77.000 kişi


       Türkiye'deki engelli dağılımı:
           Zihinsel: %22,0
           Bedensel: %58,0
           İşitme: %12,0 
           Görme: %8,0 

                                                                                                                                                               "
    Biraz düşünerek, biraz okuyarak bilinç sahibi olursak, yaptıklarımızı-ya da gerekenleri-, sadece engellilere yapacağımız bi yardım değil de sorumluluklarımızı yerine getirme olarak görebiliriz. Bu konuda hepimize gönül gözü açıklığı diliyorum.

    Mustafa Öztürk'ün Türkiye'de Engelli Gerçeği ' ni yavaştan okusak oldukça bilgi sahibi de olabiliriz diye düşünüyorum.  


    " Canı tanımlamak zor… Ama şüphesiz ruhtan bir parça. Bildiğimiz o ki; can latif, can aziz, can kutsal… Onda en küçük bir kusur, en ufak bir özür, en hafif bir maraz bulunmaz. Bedenlerimizdeki hiçbir kusur onu gölgeleyemez, hiçbir eksiklik ya da fazlalık ona sirayet edemez. Can hep aynı:  “Canda özür olmaz.” Öyleyse, özür bakışlarımızda, engeller düşüncelerimizde… "


    8 yorum:

    1. keşke böyle konularda herkes senin kadar duyarlı olabilse. gerçekten güzel şeyler yaptığına inanıyorum :) bu sözü çok sevdim "Öyleyse, özür bakışlarımızda, engeller düşüncelerimizde…" gerçekten de öyle. inşallah sadece kurumlar değil bireyler olarak da daha duyarlı oluruz :)

      YanıtlaSil
    2. Duyarlı insan da çok aslında ama engelliler kadar değil. Hepimiz birbirimizi etkileyerek daha duyarlı bireyler olabilir, büyüyebiliriz.

      YanıtlaSil
    3. daha fazla şeyler yapabilmek istedim yazını okuyunca.daha fazla şeyler yapmış olabilmek.hepimiz tek hayat bizim gibi davranıyoruz çoğu zaman.ne sorumluluğumuzun farkındayız ne de başka insanların.farkında olmamız bilinçlenmemiz lazım.

      YanıtlaSil
    4. Gerçekleri herkesin görmesi lazım dediğin gibi. Çok içten konuşmuşsun engeller gerçekten düşüncelerimizde
      Yüreğine sağlık

      YanıtlaSil
    5. hepimiz aynı dünyada farklı hayatlar yaşıyoruz. ama hayatlar değil düşünceler farklı aslında..

      YanıtlaSil
    6. Aslında sosyal sorumluluk adı altında yapılan şeyler tamamen reklam. Markaların sosyal sorumluluk yapmaları demek marka ismini vermemeleri demektir, malesef özellikle ülkemizde sosyal sorumluluk adı altında sömürülüyor, engel sadece insanların süşüncelerinde vardır, engel diye bir şey yoktur önce bunun farkına varmamız gerekir..

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. sana tamamen katılıyorum. hepsi reklam. ama bu tür reklamlar harekete geçirmekte etkili olabiliyolar bazen. insanın sevindiği tek şey de bu oluyo zaten

        Sil